Regler for beskatning af firmarejser
Hvad lægges der vægt på i vurderingen i forhold til skattefradrag
Der kan være penge at spare for din virksomhed ved at kontrollere, hvorvidt den kommende rejse er fradragsberettiget. Det kan være afgørende for, hvilke aktiviteter, der skal ske på opholdet. Der findes ingen klokkeklare regler for hvornår man kan få fradrag, men nedenstående har vi hos Corporate Travel & Events samlet de overordnede fradragsregler, så du får mulighed for at se, om din kommende rejse lever op til reglerne for skattefradrag på firmarejser.
Fradrag ved firmarejser bliver overordnet skelnet mellem to forskellige rejser til medarbejdere, studierejse og ferierejse. En studierejse er fradragsberettiget, mens en ferierejse er skattepligtig. Der bliver ofte vurderet på nogle parametre for, hvornår der er tale om en kongres- og studierejse eller en ferierejse.
Er der tale om videreuddannelse?
Hvis dine medarbejdere ikke har til formål at vedligeholde eller ajourføre en viden på firmarejsen, de anvender i deres arbejde, men i stedet vil tilegne nye kompetencer, kan der ikke altid opnås fradrag. Dette betyder, at hvis rejsen skal oparbejde kompetencer til en ny stilling, så er der tale om videreuddannelse – og dette er som udgangspunkt ikke fradragsberettiget.
Firmarejsen skal have et uddannende element, som er relevant for den enkelte medarbejders funktion i virksomheden. Dette kunne være et kundebesøg hos en leverandør eller en uddannelses-workshop
Er der for mange turistmæssige elementer?
Fradrag til studie- eller kongresrejser udelukkes, hvis en firmarejse indeholder for mange turistmæssige elementer. Dette kunne f.eks. være udflugter til seværdigheder. Er der kun er tale om et begrænset turistmæssigt islæt i rejsen, så kan det godt fradrages. Det samme vil ofte være gældende, hvis kurser afholdes på et turiststed.
Er det faglige indhold for generelt?
Hvis det faglige indhold på turen er af en alt for almen karakter, så kan der ikke gives fradrag. Et eksempel kunne være en revisor, som modtager undervisning i hukommelsesteknik. I dette tilfælde vil fagligheden ikke bidrage nok til at sikre den indkomsterhvervelse, der skal til for at få fradrag ved firmarejser. Samme gør sig gældende for begrebet teambuilding – som udgangspunkt er dette ikke nok, med mindre det har afsæt i noget fagligt.
Er der sammenhæng mellem rejsens indhold og virksomhedens indkomstskabende aktiviteter?
Som tidligere nævnt skal fagligheden sikre en tilstrækkelig grad af indkomsterhvervelse for at være fradragsberettiget. Det vil sige, at hvis en medarbejder deltager i et kursus, som kan bevare hans/hendes høje faglige praksis, så vil det ofte være fradragsberettiget.
Samarbejdet med CTE
Vi er altid i dialog med vores kunder om formålet og indholdet af deres tur for at sikre, at rammerne for det faglige program bliver interessante, inspirerende og overraskende for de ansatte. Vi blander os ikke i hvad I taler om på jeres møder, men spørger gerne ind til agendaen for turen for at kunne underbygge denne med valg af aktiviteter og rammer generelt.
En god firmatur skal nemlig have den helt rigtige vægtning af relevant fagligt indhold, oplevelser på destinationen og ligeledes sikre en rød tråd og et godt flow i programmet. Samlet er dette med til at alle parter får en værdifuld tur, der gør at både ejeren, direktøren og de ansatte kommer hjem med begge arme over hovedet og et kæmpe smil på læberne.
Yderligere info
Der er mange gråzoner i ovennævnte og er man i tvivl, er man altid velkommen til at kontakte SKAT og få en vurdering fra dem.
Du kan også læse yderligere hos tax.dk, hvor du også kan læse afgørelser på tidligere sager.